Jak często wam się zdarza, że macie ochotę na jakieś ciasto i brakuje wam jednego składnika? Mi bardzo często, dlatego wyzwaniem była zachcianka na szarlotkę po 22, kiedy w lodówce nie było masła. Po kilku chwilach kombinowania udało mi się zrobić kruche ciasto bez masła i margaryny. Jaki jest jego sekret?
Kruche ciasto bez masła i margaryny
Magicznym składnikiem, który uratował moją szarlotkę był olej, ten zwykły rzepakowy, który można znaleźć w praktycznie każdej kuchni. Ciasto jest trochę mniej kruche, ale dalej pyszne. Po chwili zastanowienia zapewne dla nikogo nie jest zaskoczeniem wybór takiego składnika.
Szarlotka z brzoskwiniami z kruchym ciastem na oleju – składniki
Do przygotowania szarlotki potrzebujesz:
- 2 jajka
- 3/4 szklani oleju
- 500g mąki
- pół szklanki cukru
- 6 jabłek
- łyżka cynamonu
- brzoskwinie w zalewie
- kisiel cytrynowy
Szarlotka z brzoskwiniami – sposób przygotowania
- Jabłka obierz i pokrój w plastry, zasyp cynamonem, łyżką cukru i dokładnie wymieszaj
- rozbij jajka, rozdzielając białka i żółtka
- do miski z żółtkami dodaj olej, mąkę i cukier, ciasto zagnieć
- białka ubij na sztywną pianę, dodaj kisiel i delikatnie wymieszaj
- ciasto podziel w proporcjach 3:1 i większą część ułóż na dnie blachy
- na ciasto wyłóż jabłka, ułóż brzoskwinie, wylej ubite białko
- resztę ciasta porwij na drobne kawałki i ułóż na wierzchu
- piecz przez 40min w 180 stopniach
Kruche ciasto nie tylko do szarlotki
To kruche ciasto doskonale sprawdziło się w szarlotce, ale będzie równie pyszne w innych ciastach czy babeczkach. Na pewno wypróbuję ten przepis w najbliższym czasie robiąc klasycznego pleśniaka.