Kruche ciasto bez masła i margaryny | szarlotka z brzoskiwniami

Jak często wam się zdarza, że macie ochotę na jakieś ciasto i brakuje wam jednego składnika? Mi bardzo często, dlatego wyzwaniem była zachcianka na szarlotkę po 22, kiedy w lodówce nie było masła. Po kilku chwilach kombinowania udało mi się zrobić kruche ciasto bez masła i margaryny. Jaki jest jego sekret?

Kruche ciasto bez masła i margaryny

Magicznym składnikiem, który uratował moją szarlotkę był olej, ten zwykły rzepakowy, który można znaleźć w praktycznie każdej kuchni. Ciasto jest trochę mniej kruche, ale dalej pyszne. Po chwili zastanowienia zapewne dla nikogo nie jest zaskoczeniem wybór takiego składnika.

kruche ciasto bez masła i margaryny szarlotka z brzoskwiniami

Szarlotka z brzoskwiniami z kruchym ciastem na oleju – składniki

Do przygotowania szarlotki potrzebujesz:

  • 2 jajka
  • 3/4 szklani oleju
  • 500g mąki
  • pół szklanki cukru
  • 6 jabłek
  • łyżka cynamonu
  • brzoskwinie w zalewie
  • kisiel cytrynowy

przepis na szarlotkę z brzoskwiniami

Szarlotka z brzoskwiniami – sposób przygotowania

  1. Jabłka obierz i pokrój w plastry, zasyp cynamonem, łyżką cukru i dokładnie wymieszaj
  2. rozbij jajka, rozdzielając białka i żółtka
  3. do miski z żółtkami dodaj olej, mąkę i cukier, ciasto zagnieć
  4. białka ubij na sztywną pianę, dodaj kisiel i delikatnie wymieszaj
  5. ciasto podziel w proporcjach 3:1 i większą część ułóż na dnie blachy
  6. na ciasto wyłóż jabłka, ułóż brzoskwinie, wylej ubite białko
  7. resztę ciasta porwij na drobne kawałki i ułóż na wierzchu
  8. piecz przez 40min w 180 stopniach

Kruche ciasto nie tylko do szarlotki

To kruche ciasto doskonale sprawdziło się w szarlotce, ale będzie równie pyszne w innych ciastach czy babeczkach. Na pewno wypróbuję ten przepis w najbliższym czasie robiąc klasycznego pleśniaka.

About the author

Monika

View all posts

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *