Kruche ciasto bez masła margaryny – szarlotka

Szarlotka, to jedno z ciast, które uwielbiają chyba wszyscy Polacy. Jej smak i aromat to słodki powrót do dzieciństwa, gdyż była ona prostym, szybkim i tanim ciastem, często goszczącym na stołach wielu domów. To deser, który doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno. Tradycyjny przepis na szarlotkę zawiera jednak masło bądź margarynę, co nie każdemu się podoba. Na szczęście znamy równie dobry przepis bez tych dwóch składników. Jak uzyskać zdrową i smaczną szarlotkę? Dzielę się z Wami sprawdzonym i dziecinnie prostym przepisem. Odkąd go poznałam, szarlotka w moim wydaniu zyskała całkiem nowego znaczenia.

Szarlotka – krótka historia ciasta

Szarlotką nazywamy kruche lub półkruche ciasto z jabłkami, przy czym mogą to być jabłka tarte lub pokrojone w talarki, wykończone kruszonką. Smak jabłek wzbogacony jest tu przyprawami korzennymi, takimi jak cynamon bądź goździki. Dodatkowo do jabłek mogą być dodane rodzynki. Bardzo często szarlotka zamiennie nazywana jest jabłecznikiem, natomiast jabłecznik – w odróżnieniu od szarlotki – przygotowywany jest na dowolnym rodzaju ciasta, na przykład na drożdżowym, biszkopcie lub cieście francuskim.

Nazwa ciasta pochodzi od żeńskiego imienia Charlotta. Nosiła je cesarzowa Rosji, żona cara Mikołaja I – Aleksandra Fiodorowna, znana jako Charlotta Pruska. Słynne wówczas ciasto o nazwie charlotte russe przygotowywał francuski cukiernik Marie-Antoine Careme i wykonywał je na zamówienie szwagra Charlotty – cara Aleksandra I.

Sprawdzony przepis na szarlotkę bez masła i margaryny

Przepis na tradycyjną szarlotkę zna chyba każdy. Natomiast istnieje możliwość zamiany jednego ze składników, dzięki czemu ciasto będzie jeszcze bardziej zdrowsze i delikatniejsze. Poniżej proponuję pyszną wersję szarlotki bez masła i margaryny – ciasto w takim wydaniu z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki przesianej mąki pszennej;
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru;
  • 0,5 łyżeczki soli;
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego

Składniki na masę jabłkową:

  • 1,5 kilograma jabłek startych na grubych oczkach;
  • 1 szklankę cukru;
  • 3 łyżki mąki pszennej;
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Sposób wykonania:

Rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier i sól, po czym dokładnie łączymy składniki. W odrębnym pojemniku mieszamy mleko i olej, po czym powstały płyn dodajemy do mąki – dokładnie zagniatamy ciasto formując kulę. Następnie dzielimy je na dwie części – jedną zawijamy w papier do pieczenia, drugą wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zarówno jedną, jak i drugą część wstawiamy do lodówki i pozostawiamy do schłodzenia.

W tym czasie przygotowujemy jabłkowe nadzienie. W tym celu ścieramy jabłka na tarce o dużych oczkach, a następnie dosypujemy do nich cukier, mąkę oraz pozostałe przyprawy – całość mieszamy, by się połączyła. Jabłka przekładamy na przygotowane ciasto na blaszce, a następnie przykrywamy pozostałym ciastem – rozwałkowanym, rwanym na mniejsze kawałki lub startym na tarce o dużych oczkach. Wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem. Przed włożeniem ciasta do piekarnika należy pamiętać o wykonaniu nakłuć widelcem w górnej warstwie ciasta. Wkładamy je do piekarnika i pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wierzch możemy posypać cukrem pudrem.

Szarlotka to ciasto, które jest smaczne, a jednocześnie można piec je o każdej porze roku. Głównym jej składnikiem jest jabłko, a więc owoc, który z łatwością dostępny jest o każdej porze roku, a do tego stosunkowo tani. Szarlotka bez masła i margaryny, wykonana zgodnie z moim przepisem jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa – a na tym najbardziej nam zależy.