Ciasto Krówka bez pieczenia

Smaczne i szybkie ciasto to idealny sposób na zaspokojenie chęci na słodycze, czy poczęstowanie czymś gości, którzy zapowiedzieli się godzinę przed przyjazdem. Takie właśnie są ciasta bez pieczenia. Oczywiście pod warunkiem, że na dworze nie ma 30 stopni i przede wszystkim ciasto, żeby zastygło nie potrzebuje 5-u godzin. Ciasto Krówka właśnie takie jest. Przede wszystkim robi się je szybko, a samo ciasto potrzebuje około godziny w lodówce i już można je jeść.

O ten przepis zawsze dostaję mnóstwo pytań. Zawsze też odpowiadam na nie, mówiąc, że nie ma prostszego ciasta do zrobienia niż Krówka. Co najważniejsze smakuje dorosłym i smakuje dzieciom. Ciasto swoją słodycz oraz smak przypominający słynne krówki zawdzięcza masie kajmakowej. Dodatkowo przełożone maślanymi herbatnikami sprawia przyjemność nawet dla najbardziej wymagającego podniebienia.

Ciasto Krówka bez pieczenia

Ciasto Krówka – jakich składników potrzebujesz?

  • około 300g herbatników maślanych
  • masa kajmakowa
  • 500ml mleka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 200g masła

Sposób przygotowania

Po pierwsze połowę mleka wlewamy do szklanki lub miseczki i dokładnie mieszamy z budyniem oraz mąką ziemniaczaną. Jednocześnie w garnuszku zagotowujemy pozostałe mleko. Do gotującego się mleka dodajemy budyń i mieszamy, dopóki masa nie będzie bardzo gęsta. Gotową masę odstawiamy do ostygnięcia. Warto przykryć masę folią spożywczą, aby nie powstał kożuch.

Następnie w blaszce ( u mnie 24×24) wykładamy herbatniki, na nie połowę masy kajmakowej i ponownie herbatniki.

Masło ucieramy i dodajemy po łyżce do masy budyniowej. Pamiętaj aby robić to powoli i delikatnie,, ponieważ masa może się rozwarstwić.

Masę budyniową wykładamy na przygotowany wcześniej spód, następnie przykrywamy kolejną warstwą herbatników, na którą ponownie wykładamy masę kajmakową.

Ciasto możesz przyozdobić ulubionymi orzechami, co podkręci jego smak i sprawi, że będzie wyglądać jeszcze korzystniej. Odstaw ciasto na 40min do lodówki.

Jak widzisz Krówka to bardzo proste i pyszne ciasto bez pieczenia, z którym poradzi sobie każdy. Myślę, że wpasuje się też w gusta smakowe wielu osób, a to przecież jest najważniejsze.

Zobacz też przepis na szarlotkę z brzoskwiniami -> klik

About the author

rmisiek897

Cześć!
Mam na imię Monika, interesuję się rozwojem osobistym i szeroko pojętą tematyką beauty. Na codzień jestem matką, żoną, studentką i bardzo zakręconą osobą.
To miejsce w sieci tworzę z myślą o kobietach, naszych codziennych sprawach i troskach. Mam nadzieję, że poczujesz się tutaj jak w domu! :)

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *