Tani i dobry obiad: leczo z cukinii

 Kiedy myślę o tanim obiedzie zawsze mam w głowie zupę lub jednogarnkowe drugie, a takim właśnie daniem jest leczo z cukinii. Szybkie, tanie i proste w przygotowaniu, do tego chyba nie znam osoby, której by nie smakowało.

Leczo z cukinii przepis

Leczo z cukinii


Składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 6 ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 300g szynki wieprzowej lub kiełbasy
  • Papryka 
  • Majeranek
  • Kminek 
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię i ziemniaki obieramy, następnie kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zalewamy szklanką wody
  2. Szynkę wieprzową/kiełbasę kroimy na małe kawałki i podsmażamy
  3. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i paprykę, smażymy pod przykryciem 3minuty
  4. Zawartość patelni przekładamy do garnka z cukinią i ziemniakami, doprawiamy łyżką majeranku, łyżeczką tymianku, solą i pieprzem do smaku. 
  5. Całość dusimy do uzyskania konsystencji, widocznej na zdjęciu

4 komentarze:

  1. Przepyszne danie, czesto moja mama je robi a ja troszke w zmienionej wersji vege ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda :D

    rilseee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam leczo ale inaczej je robię i z innych składników

    OdpowiedzUsuń