Idealnie kruche ciasto z truskawkami

Hej, dzień dobry!

Mamy czerwiec, a sezon na truskawki w pełni więc trzeba z tego korzystać. Ja zdecydowanie to robię i dodaje truskawki do wszystkiego, gdzie będą one pasować: koktajli, lodów, owsianki, a przede wszystkim ciast. Dlatego gdy udało mi się zrobić idealne kruche stwierdziłam, że muszę podzielić się z wami przepisem na najlepsze ciasto z truskawkami jakie jadłam

Kruche ciasto z truskawkami

Kruche ciasto z truskawkami flatlay foodporn

Uwielbiam to ciasto, bo w zależności od sezonu wystarczy tylko wymienić truskawki na inne owoce, a kruche ciasto to zdecydowanie mój ulubiony typ. Do tego idealna kruszonka, lekko chrupiąca i słodka, a pomiędzy nią, a owocami warstwa bezowa. 

Składniki na kruche ciasto:

w nawiasach znajdziecie zdrowsze lub mniej kaloryczne zamienniki 

  • pół kostki masła
  • pół szklanki cukru (3/4 szklanki erytrytolu)
  • 3 duże jajka
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (orkiszowej jasnej)
  • 3 łyżki skrobii ziemniaczanej (mąki ryżowej)
  • aromat waniliowy/starta wanilia

W misce ucieramy masło z cukrem do powstania puszystej masy i  dodajemy po jednym jajku. Suche składniki przesiewamy i łączymy to drewnianą szpatułką w gęstą masę.

Sprawdź też – kruche ciasto bez masła i margaryny

Składniki na warstwę bezową:

  • 3 białka
  • 2 łyżki cukru (erytrytolu)
  • kisiel truskawkowy/cytrynowy
  • ewentualnie łyżka pasty kokosowej 

W misce ubijamy na sztywno białka, następnie  zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy cukier, a potem po trochę kisiel i rozpuszczoną pastę kokosową. 

 

Kruche ciasto z truskawkami

Kruszonka jest bardzo prosta do zrobienia, jednak tutaj już przyda się waga, ze względu na to, że mąki jest trochę ponad szklankę, jednak nie da się powiedzieć na oko ile.

Składniki na kruszonkę:

  • 180g mąki pszennej (orkiszowej)
  • 100g cukru (erytrytolu)
  • pół kostki masła
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3 zółtka

wszystkie składniki dodajemy do miski i mieszamy mikserem. Po kilku minutach powinniśmy uzyskać gotową do wysypania na ciasto kruszonkę.

Ciasto wykładamy na blachę o wymiarach 23x34cm i wyrównujemy. Umyte i odszypułkowane truskawki kroimy na połówki i wykładamy na ciasto.

Masę bezową wylewamy na truskawki.

Ciasto posypujemy kruszonką i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 45min bez termoobiegu.

About the author

Monika

View all posts

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *