Pulpeciki BLW – dla malucha i starszaka

Kiedy rozszerzamy dziecku dietę, po warzywach, owocach i kaszach przychodzi moment na mięsko. Często pojawia się problem skąd wziąć dobre jakościowo mięso, od jakiego rodzaju mięsa zacząć i jak je przygotować.

W naszym przypadku mięsko pochodzi z gospodarstwa moich rodziców, więc mamy pewność, że jest bezpieczne, ale myślę, że dogadanie z rolnikiem z okolicznej wsi nie będzie trudne, warto poza mięskiem zapewnić sobie dostawy jaj. Najbezpieczniej zacząć wprowadzanie mięsa od drobiu, może to być np w rosołku lub tak jak u nas w postaci pulpecików.

Jak przygotować pulpeciki dla malucha? Potrzebujemy:

  • 100g mięsa mielonego z kurczaka/indyka
  • Jedną małą marchewkę 
  • Jedną małą pietruszkę 
  • Odrobinę cebuli
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • Ziele angielskie – 1 ziarenko
  • Listek laurowy
  • Łyżeczkę skrobii ziemniaczanej/kukurydzianej

Mięso mieszamy ze startymi: marchewką, pietruszką i odrobiną cebuli (w naszym przypadku pasek o grubości 0,5cm), dodajemy jajko i kaszę manną, wszystko mieszamy. Formujemy pulpeciki i wrzucamy na gotującą się wodę. Do wody dodajemy ziele angielskie i listek laurowy. W osobnym naczyniu rozrabiamy łyżeczkę skrobii z łyżką wody, kiedy nie będzie już grudek dodajemy do garnka z naszymi pulpetami i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Ja podaje z kaszą jaglaną, a dla starszaka dodaje jeszcze surówkę. 

About the author

Monika

View all posts

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *