Indyjski Dahl z żółtego grochu

Pandemia trwa, staramy się jak najrzadziej chodzić do sklepów, a co za tym idzie kupujemy takie produkty, które mogą poleżeć nawet 2 tygodnie. Idealnym rozwiązaniem okazują się być suszone strączki - tak jak dzisiejszy główny bohater czyli Groch. Jeśli znudziła Ci się tradycyjna grochowa, a Twoi domownicy lubią sycące obiady to ten przepis jest dla Ciebie
Dania z grochu

Indyjskie Dahl z grochu - składniki

Aby przygotować to danie potrzebujemy :
  • 150g żółtego grochu
  • 150g passaty pomidorowej
  • Cebulę 
  • Ząbek czosnku
  • Pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • Pół łyżeczki imbiru
  • Sól i pieprz do smaku 

Dhal - sposób przygotowania

Zanim zaczniesz przygotowywać posiłek dokładnie wypłucz groch i odstaw go na około 2 godziny do nasiąknięcia.
Groch razem z wodą, która została, przełóż do garnka, dodaj passatę i gotuj na wolnym ogniu 
W międzyczasie pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na maśle, dodaj do gotującego się grochu
Następnie dodaj zmielony czosnek i przyprawy, gotuj jeszcze przez 15min mieszając. Dhal powinno mieć konsystencję gęstego sosu. 
Możesz podać z ryżem, kaszą jaglaną lub jako gęstą zupę. Smacznego! 

4 komentarze: