Pyszne danie z grochu – Indyjski Dahl

Pandemia trwa, staramy się jak najrzadziej chodzić do sklepów, a co za tym idzie kupujemy takie produkty, które mogą poleżeć nawet 2 tygodnie. Idealnym rozwiązaniem okazują się być suszone strączki – tak jak dzisiejszy główny bohater czyli Groch. Jeśli znudziła Ci się tradycyjna grochowa, a Twoi domownicy lubią sycące obiady to ten przepis na pyszne danie z grochu sprawdzi się idealnie.

U nas strączki dopiero zyskują na popularności więc staram się przygotowywać je w sposób, który zaskoczy domowników, nie tylko jako znaną wszystkim zupę grochową czy farsz do pierogów. Nie oznacza tto jednak, że rezygnujemy z popularnych dań.

Dania z grochu

Indyjskie Dahl – danie z grochu

Aby przygotować to danie potrzebujemy :

  • 150g żółtego grochu
  • 150g passaty pomidorowej
  • Cebulę 
  • Ząbek czosnku
  • Pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • Pół łyżeczki imbiru
  • Sól i pieprz do smaku 

Dhal – sposób przygotowania

Zanim zaczniesz przygotowywać posiłek dokładnie wypłucz groch i odstaw go na około 2 godziny do nasiąknięcia.

Groch razem z wodą, która została, przełóż do garnka, dodaj passatę i gotuj na wolnym ogniu 

W międzyczasie pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na maśle, dodaj do gotującego się grochu

Następnie dodaj zmielony czosnek i przyprawy, gotuj jeszcze przez 15min mieszając. Dhal powinno mieć konsystencję gęstego sosu. 

Możesz podać z ryżem, kaszą jaglaną lub jako gęstą zupę. Smacznego! 

Sprawdź też inne przepisy – klik

About the author

Monika

View all posts

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *