Pandemia trwa, staramy się jak najrzadziej chodzić do sklepów, a co za tym idzie kupujemy takie produkty, które mogą poleżeć nawet 2 tygodnie. Idealnym rozwiązaniem okazują się być suszone strączki – tak jak dzisiejszy główny bohater czyli Groch. Jeśli znudziła Ci się tradycyjna grochowa, a Twoi domownicy lubią sycące obiady to ten przepis na pyszne danie z grochu sprawdzi się idealnie.
U nas strączki dopiero zyskują na popularności więc staram się przygotowywać je w sposób, który zaskoczy domowników, nie tylko jako znaną wszystkim zupę grochową czy farsz do pierogów. Nie oznacza tto jednak, że rezygnujemy z popularnych dań.

Indyjskie Dahl – danie z grochu
Aby przygotować to danie potrzebujemy :
- 150g żółtego grochu
- 150g passaty pomidorowej
- Cebulę
- Ząbek czosnku
- Pół łyżeczki kminu rzymskiego
- Pół łyżeczki imbiru
- Sól i pieprz do smaku
Dhal – sposób przygotowania
Zanim zaczniesz przygotowywać posiłek dokładnie wypłucz groch i odstaw go na około 2 godziny do nasiąknięcia.
Groch razem z wodą, która została, przełóż do garnka, dodaj passatę i gotuj na wolnym ogniu
W międzyczasie pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na maśle, dodaj do gotującego się grochu
Następnie dodaj zmielony czosnek i przyprawy, gotuj jeszcze przez 15min mieszając. Dhal powinno mieć konsystencję gęstego sosu.
Możesz podać z ryżem, kaszą jaglaną lub jako gęstą zupę. Smacznego!
Sprawdź też inne przepisy – klik
Ale wygląda pysznie 😀
rilseee.blogspot.com
Akurat w tym tygodniu jadłam bardzo zbliżone danie 😀
Pozdrawiam serdecznie!
Ciekawe danie. Nigdy czegoś podobnego nie jadłam.
Moje klimaty, uwielbiam 😀