Naleśniki w wersji wytrawnej - trzy propozycje

Kiedy myślisz o naleśnikach, to najprawdopodobniej tych na słodko, najlepiej z domowym dżemem lub twarożkiem. Też tak mam, ale często potrzebuję odmiany, a tą są dla mnie właśnie naleśniki w wersji na słono. Eksperymentuje tworząc różne farsze, które nadają nietypowy smak tak popularnemu daniu. Jeden z tych farszy podsunęła mi znajoma i przypadł on do gustu mojemu mężowi. Drugi jest przeze mnie bardzo często używany jako farsz do pierogów, ale nie oszukujmy się, lepienie ich to strasznie żmudna robota. Ostatni farsz to moja ulubiona wersja i całkowicie autorska (chyba, że ktoś wymyślił ją już wcześniej, ale nic mi o tym nie wiadomo), stworzona z wersji zostało mi trochę tego, w lodówce mam jeszcze to, a dorzucę jeszcze tamto, żeby się nie zmarnowało.
Naleśniki na słonk

W ten sposób powstaje u mnie większość dań na początku tygodnia. Zawsze jak planuje posiłki to robię to od środy do niedzieli, natomiast zakupy robię we wtorek po południu, a co za tym idzie mam dwa obiady w stylu: daj się ponieść wyobraźni. Wracając do głównego tematu posta, oto moje trzy propozycje na wytrawne naleśniki, które są dobre na obiad, lunch do pracy lub szkoły, a pokrojone w cienkie paski stają się super przystawką na imprezy. Jedno danie tyle możliwości, nie pozostaje nic tylko korzystać.

Naleśniki z pieczarkami, serem i kiełbaskami śniadaniowymi 

Naleśniki na słono

Potrzebne składniki to:
  • Pieczarki 250g
  • 8 kiełbasek śniadaniowych
  • 300g żółtego sera
Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy. Ser ścieramy na tartce i układamy wzdłóż średnicy naleśnika, na to kładziemy pieczarki i przekrojoną na pół kiełbaskę. Nakładamy na siebie boki naleśnika i zapiekamy przez 15min w 150 stopniach

Naleśniki z mozzarellą i szpinakiem

Naleśniki na słono

Potrzebne składniki :
  • Szpinak, u mnie mrożony 400g
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 kulki mozzarelli (u mnie light) /feta/twaróg 
Standardowo szpinak razem z czosnkiem pokrojonym w drobniutką kostkę londuje na patelni, w między czasie na naleśnikach układam wzdłóż średnicy startą mozzarellę, a później na nią przygotowany szpinak. Boki naleśnika zbieramy do środka tak aby zakryć farsz (mam nadzieję, że po zdjęciach zrozumiecie co mam na myśli) i zapiekamy tak samo jak wersję z pieczarkami. 

Naleśniki z mozzarellą, suszonymi pomidorami i szynką.

Naleśniki wytrawne

Potrzebujesz:
  • Suszone pomidory w oleju np. Z czosnkiem lub ziarnami
  • 2 kulki mozzarelli
  • Szynka
Ta wersja jest najprostsza i najszybsza w wykonaniu, bo poza starciem mozzarelli, nie ma tu więcej szykowania. Tak samo jak w poprzednich wersjach wszystko układamy na naleśniku, zakrywając to bokami naleśnika, zapiekają i voila.

Oczywiście nic nie wyjdzie nam bez naleśników, a sekretem ich pysznego smaku jest składnik zwany szczyptą miłości, kiedy gotujesz dla osób które kochasz (siebie też kochaj!) wszystko wychodzi smaczniejsze. Ja sprzedam wam prosty sposób na sprawienie, żeby wasze naleśniki były zdrowsze, a nawet trzy sposoby. 
1. Jesli do smażenia naleśników używasz tłuszczu niech to będzie Oliwa z oliwek, ale najlepiej będzie jak po prostu dodasz łyżkę oliwy do ciasta
2. Mąke tortową zamień na orkiszową, z niej naleśniki najbardziej przypominają tradycyjne, lub zrób mix mąki przennej typ 2000 i orkiszowej.
3. Dodaj mniej mąki na rzecz jajek, dzięki temu naleśniki będą bardziej sycące.
Naleśniki wytrawne

3 komentarze: