Jesienna zupa krem z dyni

Jak tylko zaczyna się jesień w mojej kuchni zaczynają królować dynie, chyba w każdej znanej mi odmianę. Uwielbiam ją w każdej postaci, ale zawsze kiedy wrócę z zakupów z dynią, pierwsza rzecz, którą przygotowuję to właśnie zupa krem z dyni, a jeśli zostanie mi coś z dyni to  chętnie to wykorzystuję na różnego rodzaju placuszki, gofry, a nawet desery. Przepisów na zupę z dyni można znaleźć w internecie na prawdę dużo, ale jak to mówią ile kucharek tyle przepisów. Moja zupa to krem, jednak rzadszy niż standardowy, który rozgrzewa dzięki dodatkowi imbiru i ostrej papryki. Uwiodła już podniebienie niejednej osoby więc chętnie podzielę się przepisem.

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni – składniki

  • Kilogram naszej ulubionej dyni (u mnie zazwyczaj piżmowa lub hokkaido)
  • 6 średnich ziemniaków (około 400g)
  • 2 duże cebule
  • 3 marchewki
  • Łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Szczypta starego imbiru (może być też przyprawa)
  • Łyżeczka curry
  • Łyżeczka papryki słodkiej
  • Pół łyżeczki papryki ostrej

Zupa krem z dyni – przygotowanie

  1. Obieram dynię, wybieram pestki i kroję w kostkę
  2. Obieram cebulę oraz kroję w grubę piórka
  3. Cebulę z dynią podsmażam na maśle przez ok. 10 minut
  4. Obieram ziemniaki i kroję w grubą kostkę 
  5. Do garnka wrzucam wszystkie składniki i zalewam 3 literami wody (krem jest dość rzadki) 
  6. Gotuję do momentu kiedy warzywa zmiekną, wtedy dodaję przyprawy i gotuję jeszcze przez 5 minut
  7. Całość zblędować
  8. Zupę można podawać z grzankami oraz zabielić śmietaną 

Zupa krem z dyni – kaloryczność i makro 

W porcji około 330ml

Kcal: 58kcal 

Białka: 1.83g

Tłuszcze: 0.4

Węglowodany: 12.19g

Jest ona bardzo prosta w przygotowaniu, sycąca i ma nie wiele kalorii przez co jest idealna dla osób na diecie. 

Grzanki do niej przygotowuję w najprostszy znany mi sposób: kroję chleb w kostkę i podsmażam na suchej patelni.

Zupa krem z dyni

About the author

Monika

View all posts

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *