Przepyszne drożdżówki z jabłakmi

Drożdżówki mają w sobie wszystko co kocham – puchatość, słodycz i smak ulubionych owoców, dlatego sama nie mogę uwierzyć, że piekłam je po raz pierwszy, jednak na pewno nie ostatni. Tradycyjne drożdżówki z jabłkami i masą cynamonu, po które chodziłam do pobliskiej piekarni zastąpiłam własnymi, które smakują równie dobrze.

Drożdżówki z jabłkami i cynamonem

Drożdżówki z jabłkami – składniki

  • 50g drożdży
  • 750g mąki
  • szklanka mleka
  • szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 100g masła
  • 4 duże jabłka
  • cynamon
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania drożdżówek z jabłkami

  1. W misce rozetrzyj drożdże z połową mleka, łyżką cukru i łyżką mąki. Przykryj ściereczką i pozostaw na 10-15min
  2. Resztę mleka wlej do garnuszka, postaw na małym ogniu i rozpuść masło raz na jakiś czas mieszając. Odstaw do przestudzenia
  3. Obierz jabłka i pokrój na małe kawałki, dodaj pół szklanki cukru i cynamon w ilości, która Ci odpowiada. Odstaw na 15min
  4. Jabłka delikatnie zesmaż na patelni
  5. Do miski przesiej mąkę, dodaj mleko z masłem, resztę cukru, jajka i wyrośnięte drożdże masę wymieszaj dużą łyżką i odstaw na 20min do wyrośnięcia.
  6. Ciasto wyjmij na stolnicę posypaną mąką i rozwałkuj na około 4mm
  7. na ciasto wyłóż nadzienie, zwiń w rurkę i krój plastry tak aby powstały „ślimaczki”
  8. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw drożdżówki
  9. Piecz około 20-25min do zarumienienia
  10. z cukru pudru, soku z cytyny i odrobiny wrzątku przygotuj lukier i udekoruj nim drożdżówki
  11. Smacznego!

About the author

Monika

View all posts

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *