Borówkowy sernik na zimno

Lato to czas, kiedy ciasta takie jak sernik na zimno bardzo szybko zostają zjedzone. Przyznaję szczerze, że to także mój lubiony typ ciast, ze względu na łatwość zrobienia, dodatki w postaci sezonowych owoców i pyszny smak wywołujący wspomnienia z dzieciństwa. Mój sernik jest w wersji troszkę odchudzonej, jednak nie wpłynęło to na jego smak i jest równie pyszny co ten tradycyjny.

Sernik borówkowy na zimno

Borówkowy sernik na zimno

Jako, że tylko co zaczął się sezon borówkowy to i na takie dodatki postawiłam, ale równie dobrze możecie zrobić go z malinami czy truskawkami albo innymi dodatkami, które lubicie. Postanowiłam umieścić tutaj dwa przepisy – na wersję odchudzoną oraz wersję tradycyjną.

tradycyjny borówkowy sernik na zimno składniki

  • twaróg sernikowy 1l
  • 2 galaretki (pasujące do wybranych przez nas owoców)
  • pół szklanki cukru
  • herbatniki 250g
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • borówki lub inne sezonowe owoce

przygotowanie

Galaretki rozpuścić w szklance wody i zostawić do ostudzenia. Twaróg wymieszać z cukrem, ostudzoną galaretką i owocami.

Herbatniki pokruszyć, wymieszać z masłem orzechowym i wyłożyć dno tortownicy. Do tortownicy wlać masę sernikową i odstawić do lodówki na 2-3 godziny

Sernik borówkowy na zimmo

odchudzony borówkowy sernik na zimno składniki

  • 2 jogurty typu greckiego (800g)
  • 3 łyżki żelatyny
  • pół szklanki ksylitolu
  • herbatniki bezglutenowe (niżej przepis) 150g
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • borówki lub inne sezonowe owoce

przygotowanie

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Jogurty wymieszać z ksylitolem, żelatyną i owocami. Herbatniki pokruszyć, wymieszać z masłem orzechowymi i wyłożyć dno tortownicy. Do tortownicy wlać masę jogurtową i odstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Odkurzacze i akcesoria - zobacz ceny

Herbatniki bezglutenowe – przepis

  • 25g zmielonych migdałów
  • 50g mieszanki mąk bezglutenowych (u mnie kukurydziana i orzechowa)
  • szczypta sody oczyszczonej
  • łyżka mleka kokosowego
  • 25g oleju kokosowego w stałej postaci
  • łyżka ksylitolu

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki. Szybko i dokładnie zagniatami i rozwałkowujemy na ok. 4mm. Wykrajamy herbatniki i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut.

About the author

Monika

View all posts

34 komentarze

  • Uwielbiam sernik na zimno, jednak z borówkami jeszcze nie jadłam. 🙂 Ostatnio moja mama często robiła z truskawkami i malinami. 🙂

  • Lubię ciasta na zimno, a sernik króluje wśród nich. Ja robię z innego przepisu, ale chętnie spróbuję Twój

  • O fajnie że podałaś dwa przepisy. Ja co prawda zawsze robię taki sernik z przepisu tradycyjnego, ale może tym razem zrobię mężowi odchudzony i ciekawe czy pozna różnice gdy nie będzie nic wiedział 😉

  • Brzmi na tyle prosto, że wyprobuję ten przepis 🙂 może uda mi się zaskoczyć rodzinę, że wreszcie jakieś ciasto mi się udało!

  • Najpierw zastanawiałam się "po co jej masło orzechowe do sernika??". Teraz już wiem. Super patent! 🙂 Muszę koniecznie wypróbować przy następnym cieście 🙂 W tym roku niestety wszystkie borówki mi pousychały, więc ich nie wykorzystam, ale za to będzie wiele innych owoców 🙂

  • Uwielbiam sernik na zimno, właściwie chyba w każdej postaci 🙂 Z przyjemnością wypróbuję Twój przepis.

  • Uwielbiam serniki na zimno i borówki, więc przepis już zapisałam i na pewno niedługo skorzystam <3

  • Nie ma co, narobiłaś mi apetytu na taki sernik. Aż szkoda, że moje kuchenne eksperymenty zazwyczaj kończą się na tym, że wszystko psuję… 😉

  • Jaki świetny. W weekend będę miała okazję go zrobić. I nie, nie zrobię odchudzonego. Człowiek tyle sobie odmawia, dlaczego jeszcze tefo bym sobie miała odmówić. Haha mamy jendo Życie. Kinga

  • Dobry sernik na zimno nie jest zły. 😀 Ja co prawda średnio się do takich rzeczy nadaję, ale wiem, komu podrzucić ten przepis. 🙂

  • Uwielbiam większość ciast, więc na pewno wykorzystam przepis na wersję tradycyjną i odchudzoną (głównie, żeby porównać jak wypadają smakowo) mam nadzieję, że uda mi się odwzorować wszystko tak jak trzeba z twojego przepisu, bo w kuchni radzę sobie dość kiepsko i tylko pieczenie mi jako tako wychodzi, tutaj mamy sernik na zimno więc zobaczymy co z tego wyjdzie 😀 ale przecież kiedyś trzeba zacząć 😉

  • If you are looking for luxurious Handbags bearing designer labels, Vitapress.By is the destination to visit. It is a website where you will find genuine leather Christian Doir Handbags of luxury handbags from famed brands like Balenciaga, Celine, Dior,Hermes handbags, Fendi and Saint Laurent among others. And the sale price and high quality has won a great reputation all over the world.Also ,The Rolex Watches It offers free shipping for all orders and countries.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *