Cake pops

Ciastka na patyku zyskały swoją popularność dzięki Bakarelli, kulinarnej blogerce, która na ich temat wydała całą książkę. Są one proste w wykonaniu, smaczne i zaskakują swoim wyglądem.

DSC_0255.JPG

Do ich wykonania potrzebujemy:

Ciasto:

  • 1 jajko

  • 2 szklanki mąki

  • ½ szklanki cukru

  • ½ szklanki oleju

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

  • śmietana 30%

  • 2 tabliczki czekolady

  • żelatyna

  • kolorowe posypki

Dodatkowo:

  • foremka do cacke pops (można kupićtutaj)

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą, wlewamy do foremki i pieczemy przez około 30min w 180 stopniach. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odkładamy do wystygnięcia, a w tym czasie wykonujemy polewę.

DSC_0264.JPG

Czekoladę kroimy w drobne kostki, w garnuszku podgrzewamy lekko śmietanę (ważne żeby jej nie zagotować), a kiedy będzie już ciepła zestawiamy z ognia dodając czekoladę. Mieszamy, aż się rozpuści. W łyżce wody rozpuszczamy pół łyżeczki żelatyny i dodajemy do przygotowanej wcześniej polewy. Kiedy polewa trochę zgęstnieje możemy brać się za dekorowanie naszych pops’ów. Tutaj już wszystko zależy od naszej inwencji twórczej.

About the author

Monika

View all posts

42 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *