CIY: Tiramisu

Jako osoba kochająca kawę i wszystko co z nią związane nie mogłabym podzielić się z wami przepisem na mój ulubiony deser, czyli Tiramisu. W internecie można trafić na wiele przepisów, zarówno na te bardziej i mniej włoskie. Moje nie wychodzi idealne, bo w jaki sposób bym go nie robiła, nie chce się ładnie trzymać. Mimo to, wiem, że kiedyś na pewno się nauczę 🙂 Jeśli chcielibyście spróbować Tiramisu we Włoszech, możecie to zrobić szukając np. tanich lotów, których do Włoch jest całkiem sporo. Jeśli już upolujecie tanie bilety to polecam wam zajrzeć do tego przewodnika o Bergamo.

Składniki:

•500g serka mascarpone

•6 żółtek

•6 czubatych łyżek cukru pudru

•biszkopt

•500ml mocnej kawy

Żółta i cukier ucieramy na gładką masę i stopniowo dodajemy mascarpone. Masę miksujemy do momentu kiedy zgęstnieje. Upieczony wcześniej biszkopt (chyba nie muszę podawać przepisu) rozkrajamy na pół. Jedną z części wykładamy na blachę i nasączamy kawą. Na tak przygotowany biszkopt wylewamy połowę masy. Na to wykładamy drugą część biszkoptu i tak samo przygotowujemy. Całość posypujemy kakaem i wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin.

Zdjęcia filiżanek wyszły z faktu, że trochę bawiłam się fokusem i tak mi się spodobały, że postanowiłam się nimi pochwalić 🙂

About the author

Monika

View all posts

25 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *