Nasiona chia-Co? Jak? Dlaczego?

Hej

Uwielbiam pić wszelkiego rodzaju koktajle, a poszukując coraz to nowszych przepisów spotkałam się z czymś takim jak nasiona chia (lub prościej nasiona szałwii hiszpańskiej). Na początku nie miałam pojęcia, co to jest i gdzie tego szukać, jednak kilka dni później przeglądając posty z pewnej grupy na facebooku znowu na nie trafiłam i postanowiłam o nich poczytać. Jak się okazało tylko ja jestem na tyle zacofana, że nie wiedziałam o ich istnieniu ale już wiem i chcę się z wami podzielić tym, czego się o nich dowiedziałam.

Nasiona chia są uważane za jeden z najzdrowszych pokarmów na świecie. Mają w sobie więcej wapnia niż mleko oraz więcej kwasów omega-3 niż łosoś uważany za ich skarbnice. Dodatkowo zawierają w sobie duże ilości żelaza. Pomagają zgubić zbędne kilogramy oraz zapewniają uczucie sytości na dłużej.Ponadto zwiększają wydolność naszego organizmu. Jednak ich spożywanie nie działa jedynie na funkcjonowanie naszego organizmu. Dzięki nim rosną nam szybciej włosy, są gęstsze i nie rozdwajają się tak i to co dla mnie jest chyba najważniejsze są w stanie zastąpić każdą odżywkę do paznokci. Ich działanie zauważyłam na sobie, moje paznokcie przestały się łamać, są twarde i odżywione. 

Jednak pojawia się pytanie jak je jeść? Otóż nic prostszego, idealnie wkomponowują się w naszą dietę. Można dodać je do musli, jogurtu, sałatki, koktajlu, posypać nimi kanapke, usmażyć z nimi omlet czy upiec ciasteczka owsiane. Możemy również jeść je same jako przekąskę.

Ja najbardziej lubię je w formie ‚budyniu’ Przygotowanie go jest bardzo proste wystarczy  zalać mlekiem migdałowym, kokosowym czy nawet krowim 2-3 łyżeczki nasion chia i zostawić na noc. Przez noc nasiona napęcznieją a nasze danie będzie miało konsystencje budyniu. Rano można dodać coś słodkiego (owoce, miód) i mamy pyszne pełnowartościowe śniadanie.

About the author

Monika

View all posts

35 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *